Placeholder Image

Citizen science-project
1 september-18 december 2024
Organisatie: ERASMOS(+)

Vind je Erasmus (ca. 1466-1536) een fascinerend figuur en wil je met zijn eigen woorden aan de slag? Of wil je met je studenten eens wat anders lezen dan klassiek Latijn? Of heb je altijd al eens een groot denker willen verbeteren? Of heb je tijd over en wil je ons gewoon een handje helpen? Dan ben jij de persoon die wij zoeken!

Wij willen de eerste doorzoekbare tekstverzameling van Erasmus' hele oeuvre maken, en dat kunnen we niet zonder jou!

We vragen Artificiële Intelligentie om de teksten te transcriberen uit oude boeken, maar aangezien AI niet onfeilbaar is, hebben we jouw arendsogen nodig om fouten te vinden en die ons te signaleren. Wie pagina’s verbetert, bouwt privileges op om Erasmiaanse evenementen bij te wonen, een workshop in de klas te verdienen in het tweede semester of een reischeque of boekenbon te winnen op onze prijsuitreiking op 18 december.

Wat moet je doen om deel te nemen? Vul dit formulier in om je interesse te tonen en verdere instructies te krijgen in de loop van augustus. We starten op 1 september, maar je kan ook nog later instappen, tot 15 oktober. Je gegevens worden slechts tijdelijk opgeslagen en worden verwijderd na afloop van het project in 2028 met het oog op privacy of van zodra je aangeeft dat je wil uitschrijven: dat kan via een mailtje aan . Je kan ook aangeven of je al dan niet anoniem wil bijdragen aan het project.

Leraren kunnen met hun klas en/of individueel deelnemen. Studenten kunnen zich op eigen houtje inschrijven voor de individuele competitie, ook indien ze al deel uitmaken van een deelnemende klas.

We hebben volgende gratis evenementen gepland voor onze citizen scientists, die altijd voorrang krijgen op andere betalende geïnteresseerden. Meer info over inschrijven volgt nog. Voor het eerste evenement vragen we om hieronder al wel een indicatie te geven of je aanwezig zal zijn. Je hoeft niet aan de activiteiten deel te nemen en kan gewoon ook op je eentje Erasmus verbeteren. We zullen ook een online community via Discord creëren.

1) Voordracht Sandra Langereis, auteur van bestseller Erasmus: Dwarsdenker

Woensdag 25 september 2024, 15u – Leuven, Erasmushuis, Justus Lipsius-zaal (8ste verdieping)

  • Gratis voor wie 5 pagina’s heeft nagelezen en verbeterd.
  • 10 euro voor anderen.

Programma

  • Inleiding door decaan Liesbet Heyvaert
  • Kadering door Raf Van Rooy
  • Voordracht door Sandra Langereis
  • Vragenrondje
2) De wereld van Erasmus: een workshop met boeken van een half millennium oud

Woensdag 23 oktober 2024, 13u45-17u00 – Antwerpen, Museum Plantin-Moretus

  • Exclusief voor wie 20 pagina’s of meer heeft nagelezen en verbeterd.
  • Gerichte museumrondleiding – Demonstratie drukpers en lettergieten – Grasduinen in zestiende-eeuwse boeken.
3) Dag van de Wetenschap: op Erasmus in Leuven

Zondag 24 november 2024, hele dag – Leuven, Couvreur-zaal (M01.E50; Edward Van Evenstraat 4, 3000 Leuven)

  • Iedereen welkom.

Een dag in teken van het Erasmus-onderzoek in Leuven:

  • Doorlopend: verbetermarathon
  • Erasmus-miniquiz
  • Demonstratie Latijnse taaltechnologie (door Flavio Massimiliano Cecchini)
  • Workshop: “Hoe heet ik in het Latijn of het Oudgrieks?” (door Rufus Adender)
4) Slotevent: Erasmus verbeterd?

Woensdag 18 december 2024, 15u-18u – Leuven, Erasmushuis, Justus Lipsius-zaal (8ste verdieping)

  • Exclusief voor verbeteraars.

Programma:

  • Inleiding
  • Ceremonie met prijsuitreiking
  • Dankwoord
  • Screening van Frogs (de eerste langspeelfilm in het Oudgrieks) met gratis gadget voor iedereen die heeft verbeterd en met een gloednieuw Latijns extraatje in de film.

Het evenement wordt georganiseerd onder de auspiciën van het Belgisch voorzitterschap van de Raad van de EU in 2024.

Gefinancierd door de Europese Unie. De meningen en standpunten die worden geuit, zijn echter uitsluitend die van de auteur(s) en weerspiegelen niet noodzakelijkerwijs die van de Europese Unie of de Europese Onderzoeksraad. Noch de Europese Unie, noch de subsidieverlenende autoriteit kan hiervoor verantwoordelijk worden gehouden. Het ERASMOS-project is gefinancierd in het Horizon Europe-programma. Bijkomende steun wordt verleend door een C1-project gefinancierd door KU Leuven. In samenwerking met Brepols Publishers.

Funded by the European Union. Views and opinions expressed are however those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the European Union or the European Research Council. Neither the European Union nor the granting authority can be held responsible for them. The ERASMOS project has received funding under the Horizon Europe programme. Additional support comes from a KU Leuven C1-project. In collaboration with Brepols Publishers.

BelPres